Karkauspäivä lähestyy, ja karkauspäivänähän ovat nurinkurisuudet valloillaan. Senpä takia juuri karkauspäivänä naiset saavat kosia miehiä, ja jos tämä kieltäytyy, joutuu mies hankkimaan naiselle hamekankaat. Anoppikokelaan kanssa tuli karkauspäivä puheeksi, ja anoppi leikitteli että voisi lähteä hankkimaan muutamat hamekankaat jos vain olisi joku ompelutaitoinen joka niistä sitten ompelisi.

Sitten anoppi hoksasi että hänellä nököttää varaston nurkassa vanha ompelukone vailla käyttäjää. Ja kun anoppi vielä vihjasi että se on vihreä, minä sujahdin valon nopeudella anopin varastoon. Olin varautunut, enkä uskaltanut innostua ennen kun rautamöhkäle oli saatu raahattua ylös asuntoon. Odotin 80-90 -luvun huonokuntoista muovikonetta joka ei tosiaankaan toimisi enää. 

Kun koneen kantolaukku saatiin auki, kasvoilleni levisi leveä, rakastunut hymy ja suustani purskahti minulle todella epätyypillinen hihkaisu "se on ihana!!". Laukusta kuoriutui pastellin vihreä, täyttä rautaa oleva, (päättelin painosta...) erittäin vanha mutta hyväkuntoinen ompelukone Husqvarna Automatic CI21.

Töpseli seinään ja kokeilemaan sitten! Aluksi sai auttaa käsipyörästä että pääsi liikkeelle, mutta Husqvarna teki tasaista tikkiä ilman sylttyjä, about 10 vuoden varastossa oleilun jälkeen. Se on tehty 50 -luvun lopulla ja ääni on täysin toisenlainen kuin halpis muovikoneessa, jolla olen äitini luona silloin tällöin ajellut. Päätin kuitenkin käyttää sen huollossa, näin arvokasta aarretta en halua romuttaa ajelemalla sillä ihan miten sattuu. 

Huolto osoittautui tarpeelliseksi, sillä joku oli ilmeisesti tehnyt sille tee-se-itse huollon. Joku hihnoista oli vaihdettu liian pieneen, minkä seurauksena toinen hihnoista oli melkein poikki ja muutama osanen vääntynyt pahoin. Anteeksi vaan epämääräinen selitykseni, en ole tekniikan ihmelapsi :D

Nyt kone on kuitenkin kunnossa, ja hyrrää mainiosti. Olen jo muistellut ompelun perusasioita tekemällä neulatyynyn sekä pussukan puhelimelleni. Taidot ovat kyllä ruosteessa, sen myönnän! Nyt on hyvä opetella ihanalla koneella.

Jospa anoppikin saisi kiitokseksi ompelukoneesta jotain kivaa kesään mennessä, vaikka sen hameen.